Τρίτη, Δεκεμβρίου 21, 2010

.
φτιάχνω ελιές
.


.

προχτές Κυριακή,
έκανα δουλειές κουζίνας.

.

.
πρώτα, έβαλα σε άρμη τις ελιές που γιά 10 μέρες ξεπίκριζα.
μη φανταστείς πολλές ελιές, τρία κιλά είχα μαζέψει προ ημερών, με το χέρι, από δυό δεντράκια.
ήταν όμως ωραίες ελιές κι ελπίζω να μην τις καταστρέψω...
.
χωρίς να τις χαράξω ή τσακίσω, τις έπλυνα, τις άλλαζα νερά κάθε μέρα, για 10 περίπου μέρες, ωσότου τις δοκίμασα κι έχουν ξεπικρίσει.
κατόπιν, τις έβαλα σε άρμη. η άρμη φτιάχνεται με χοντρό αλάτι. γιά κάθε κιλό ελιές χρειάζεται 100 γραμ. αλάτι και νερό όσο να τις σκεπάζει.
ξέρουμε ότι η άρμη είναι σωστή, αν βάλουμε μέσα ένα αυγό (ολόκληρο με το τσόφλι) κι αυτό αφίνει έξω απ' το νερό επιφάνεια σαν ένα δίφραγκο περίπου.
.
σήμερα Τρίτη, θα τις ξεπλύνω καλά απ' την άρμη, θα τις αλείψω για 2-3 ώρες με ξύδι, μετά θα τις αλείψω με λάδι μέσα στη λεκανίτσα και μετά θα τις βάλω σε γυάλα.
δεν ξέρω αν είναι αυτή η σωστή διαδικασία. όσες συνταγές κι αν κοίταξα, θεωρούν φαίνεται ότι απευθύνονται σε γνώστες, και δεν τα γράφουν με κάθε λεπτομέρεια...
τελικά απ' όσα διάβασα κατέληξα πως έτσι πρέπει να τις φτιάξω, κι έτσι τις κάνω...
.


.

.
.
.
.
.

15 σχόλια:

  1. Από όλα αυτά μου φάνηκε μούρλια η πάστα φλώρα! Φαίνεται απίστευτη, τουλάχιστον στις φωτο!
    Εγώ τη Παρασκευή βοήθησα λίγο τη μητέρα μου, φτιάξαμε μελομακάρονα. Πάντως θέλει υπομονή γενικότερα το σπόρ :))) Κουράστηκα να πλάθω, και κάποια στιγμή..την άφησα να συνεχίσει μόνη της.. (ναι το ομολογώ!) Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μετά απ' όλα αυτά γιατί δεν μας κάλεσες για λικεράκι και γλυκό;
    Μοναχοφάγα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    μα, γι αυτό έριξα εδωδά το δέλεαρ, για να σας καλέσω,
    darthiir the abban !

    μοναχοφάγα, ποτέ !
    είμαι απ' αυτούς που δίνουνε τη μπουκιά τους,
    κι ας μην υπάρχει μπουκιά δεύτερη...


    χαίρομαι που περνάς :)

    ΚΑΛΕΣ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυπράγμων είστε quartier libre! Χαρά στο κουράγιο σας! Πάντα γεμάτη λιχουδιές η κουζίνα σας. Θα δοκιμάσω τους κουραμπιέδες σας και θα γράψω εντυπώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @
    μπα, μην το λέτε, Emelia,
    εκείνο το "πάντα"...

    ενώ θεωρώ την μαγειρική με κάποιο τρόπο "δημιουργία"
    και μου αρέσει,
    έχω παρ' όλ' αυτά
    αρκετά χρόνια να μπω στην κουζίνα και να ασχοληθώ σοβαρά...


    δεν κατάλαβα αν πρόκειται να φτιάξεις τη συνταγή με τους κουραμπιέδες.
    αν ναι, είμαι εδώ για τυχόν συμπληρωματική εξήγηση...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γέμισε το μάτι χρώμα κι ο ουρανίσκος γεύση... :) :)

    καλές γιορτές καλό μου!

    να περάσεις όμορφα!

    φιλιά!




    *προσοχή στις λιχουδιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @
    ναι.

    ας είναι όλος ο κόσμος καλά...

    σε φιλώ, 30φυλλά μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @quartier libre μου,
    πολύ ικανή και γύρω από τις εμπνεύσεις της κουζίνας σε βρίσκω και με κάνεις και νοιώθω ανεπρόκοπη! Και τι δεν ξέρεις και τι δεν κάνεις!
    Αυτό το λικέρ μανταρίνι θα πρέπει να είναι συγγενικό του κουμ κουάτ..
    Μου φαίνεται οτι ..μύρισε η σπιρτάδα του ως εδώ..

    Σε φιλώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @
    ελάχιστα πράγματα γνωρίζω για την αληθινή ζωή.

    σε φιλώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τί έπαθα νυχτιάτικα! :)
    έβαλες και φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @
    ναι !
    νυχτιάτικα, 9:01 πμ !*;;;?@%*!?

    ξαναπές μου πόσες ώρες διαφορά έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 4 ώρες! αλλά περίμενα να ανοίξει ο φούρνος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή