Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2006

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

-

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ UNICEF ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Φετινός στόχος του μαραθωνίου που έχει σύνθημα

«Στοπ στη Βία και την Εκμετάλλευση των Παιδιών»

είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη των προγραμμάτων της UNICEF κατά της παιδικής εκμετάλλευσης. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από το Μαραθώνιο Αγάπης θα διατεθεί για κέντρα προστασίας παιδιών, για την ψυχολογική στήριξη παιδιών που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης και για προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης παιδιών και παιδικής προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF:

  • Σε όλο τον κόσμο 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα παράνομης διακίνησης (trafficking) κάθε χρόνο.
  • Έως και 1,8 εκατομμύρια παιδιά, τα περισσότερα από αυτά κορίτσια, πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορική σεξουαλική βιομηχανία κάθε χρόνο (πορνεία & πορνογραφία).
  • Περίπου 5,7 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας.

Από έρευνα, στην Ελλάδα:

Το 48,5% θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δείχνει ανοχή στο φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης.

.

.

.

.

.


ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παρουσιάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη μελέτη που έγινε κατ' εντολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη βία ενάντια στα παιδιά. Η έρευνα αυτή θα βοηθήσει τα Ηνωμένα Έθνη, τις κυβερνήσεις των κρατών του κόσμου, τις κοινότητες, τα παιδιά, τους νέους και τους οργανισμούς που εργάζονται για τα παιδιά ή με παιδιά να κατανοήσουν βαθύτερα το ζήτημα της βίας και του τι πρέπει να γίνει για να τη σταματήσουμε.


Η μελέτη του ΟΗΕ διαπίστωσε πως η βία κατά των παιδιών λαμβάνει χώρα μέσα στην ίδια την οικογένεια, στα σχολεία ή άλλους εκπαιδευτικούς χώρους, σε ιδρύματα όπως ορφανοτροφεία ή κρατητήρια, σε χώρους εργασίας και στις κοινότητες. Το φαινόμενο της βίας κατά των παιδιών υπάρχει σε κάθε χώρα του κόσμου ανεξαρτήτως πολιτιστικών ή εθνολογικών χαρακτηριστικών χωρίς καμία εξαίρεση.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παραθέτει η μελέτη:


Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά πως σχεδόν 53.000 παιδιά δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2002.


Μια έρευνα σε ένα ευρύ δείγμα χωρών διαπίστωσε πως μέχρι και το 65% των παιδιών σχολικής ηλικίας ανέφεραν πως έχουν πέσει θύματα τρομοκράτησης λεκτικά ή φυσικά.


Εκτιμάται ότι 275 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο γίνονται μάρτυρες σκηνών ενδοοικογενειακής βίας στα σπίτια τους, συνήθως μεταξύ των γονέων τους.


Η Π.Ο.Υ. εκτιμά πως 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια κάτω των 18 ετών εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική συνεύρεση ή άλλες μορφές σεξουαλικής βίας το 2002.
Από 1% έως 21% κυμαίνεται το ποσοστό των κοριτσιών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά πριν από την ηλικία των 15 ετών.


Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας (ILO) εκτιμά πως το 2004, 218 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονταν σε παιδική εργασία, τα 126 εκατομμύρια από αυτά κάνοντας επικίνδυνες εργασίες. Η ILO επίσης εκτιμά πως 5,7 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονταν σε μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας, πως 1,8 εκατομμύρια παιδιά εργάζονταν στην πορνεία και την πορνογραφία και πως 1,2 εκατομμύρια παιδιά ήταν θύματα εμπορίας και διακίνησης (trafficking).


Μεταξύ 100 και 140 εκατομμυρίων κοριτσιών και γυναικών στον κόσμο έχουν υποστεί κάποιας μορφής ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων. Στην υποσαχάρια Αφρική, την Αίγυπτο και το Σουδάν, 3 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες υπόκεινται στην πρακτική αυτή κάθε χρόνο.


82 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο παντρεύονται πριν τα 18 τους χρόνια.


Μόνο 16 χώρες στον κόσμο έχουν νομοθεσία που απαγορεύει τη σωματική τιμωρία των παιδιών στο σπίτι.


106 χώρες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν απαγορεύσει τη σωματική τιμωρία στα σχολεία.
31 χώρες εξακολουθούν να επιτρέπουν τη σωματική τιμωρία ως νόμιμη ποινή για παιδιά. Σε ορισμένες χώρες μπορεί ακόμη και να καταδικασθούν σε θάνατο.
Σε 147 χώρες του κόσμου δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει σε ενήλικες που εργάζονται σε ιδρύματα να χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία κατά των παιδιών που ζουν εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: