Τρίτη, Δεκεμβρίου 21, 2010

.
χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο !
.
.

στη φωτογραφία
αριστερά υπάρχουν λάπατα γιά τη χορτόπιτα,
το μικρό μπουκέτο είναι μυρώνια
και το μπουκέτο μπροστά δεξιά είναι καυκαλήθρες
.

.
.
καθαρίζουμε και φρέσκο σπανάκι, το τρίβουμε και το στραγγίζουμε ανάμεσα στα χέρια μας με λίγο αλάτι γιά να φύγει η αψάδα του,
ψιλοκόβουμε πράσο,
φρέσκα κρεμμυδάκια
και άνιθο

αυτά είναι τα χορταρικά γιά τη γέμιση.

αν βρούμε -στη λαϊκή- παίρνουμε και λίγη βρούβα, αν θέλουμε και παπαρούνα ή ό, τι χορταρικό γιά πίτα, μας αρέσει.

μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε την πίτα και με σκέτο σπανάκι, άνιθο και φρέσκα κρεμμυδάκια.

έτσι κι αλλιώς, μοσχομυρίζει !

γιά τη γέμιση ψιλοκόβουμε τα χορταρικά, ρίχνουμε λάδι, αλάτι, φρέσκο πιπέρι,αν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε και 2 ως 4 αυγά (εγώ στη χορτόπιτα δεν βάζω), μιά χούφτα τραχανά γιά να πάρει τα υγρά ή ελάχιστο ρύζι και μου αρέσει μέσα στη χορτόπιτα αρκετή τριμμένη φέτα και ένα κουπάκι γιαούρτι (την κάνει λίγο υπόξινη και νομίζω της πάει...)


να και η συνταγή για το φύλλο, που μην το φοβάστε, τίποτα δεν είναι!
πανεύκολο !

.

1/2 κ. αλεύρι γιά φύλλο

αλάτι

1 νεροπότηρο χλιαρούτσικο νερό

1 ποτηράκι του κρασιού λάδι

λίγο ξύδι

και αλεύρι γιά το άνοιγμα

.

ζυμώνω καλά,

το χωρίζω σε 5 μπάλες - γιατί ανοίγουμε 2 φυλλαράκια γιά κάτω, 1 στη μέση και 2 γιά πάνω - και το αφίνουμε να ξεκουραστεί, ως να φτιάξουμε τη γέμιση.


.
το φύλλο ανοίγει με μιά βέργα, γυρνώντας το απ' όλες τις μεριές...
γιά να μην κολλάει θέλει πασπάλισμα με αλεύρι κι ακόμα καλύτερα αν βρείτε στo super market το αλεύρι που το λένε "νισεστέ" (υπάρχει στα πιό πολλά μαγαζιά).
αυτό είναι ιδανικό γιά άνοιγμα φύλλου - το κάνει σα μετάξι απαλό και λεπτό !
.





.
αφού λαδώσω το σινί, στρώνω δυό φύλλα κάτω, λαδωμένα ανάμεσά τους.
κατόπιν στρώνω τη μισή γέμιση.
ενδιάμεσα φυλλαράκι.
στρώνω την άλλη μισή γέμιση.
δυό φύλλα από πάνω, λαδωμένα μεταξύ τους.
τη χαράζω,
ραντίζω στο τέλος με λίγο νεράκι, λαδώνω με πινέλο, φουρνίζω τουλάχιστον γιά μιά ώρα στο 200'.
αυτήν την πίτα την τοποθετώ στο φούρνο χαμηλά ( όχι κατάχαμα ), γιατί βγάζει υγρά και πρέπει να στεγνώσει και να ψηθεί το κάτω φύλλο
.
.

.
καλήν επιτυχία εύχομαι !
.
.
.
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: