Κυριακή, Νοεμβρίου 08, 2015



από το βιβλίο

“1821,

Η ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ”

Αθηνάς Κακούρη

Εκδ. Πατάκη

1η έκδοση - 2013
8η έκδοση - 2015



Κεφάλαιο :

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ





ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΛΟΣ ΠΑΡΩΝ !


Τον Ιανουάριο του 1828 έφτασε στην Ελλάδα ο Καποδίστριας.

Τα παρακάτω, όπως μας τα μεταφέρει ο Γεώργιος Τερτσέτης :

«Σύντομα οι γραμματείς – οι υπουργοί σαν να λέμε – του έδωσαν (στον κυβερνήτη Καποδίστρια) τις αναφορές τους.

Ο Γραμματεύς των Εσωτερικών και Αστυνομίας Αναστάσιος Λόντος είπε ότι το κράτος αποτελείται όλο κι όλο από την Αίγινα, τον Πόρο, τη Σαλαμίνα, την Ελευσίνα, τα Μέγαρα και μερικά νησιά του Αιγαίου, που τα κρατούν πειρατές.

Ο Γραμματεύς επί των Οικονομικών Αθανάσιος Λιδωρίκης είπε ότι τα ταμεία είναι αδειανά, ότι τα κατάστιχα τα σχετικά με το εσωτερικό δάνειο των 5.000.000 είναι νοθευμένα, ότι υπάρχουν καταχρήσεις, πλαστοπαρτίδες, ελλείψεις, λάθη και ανωμαλίες. Ότι η δεκάτη στα νησιά του Αρχιπελάγους έχει προεισπραχθεί. Ότι καθυστερούνται οι μισθοί των μελών του Νομοθετικού. Ότι οι μαστόροι που διόρθωσαν το σπίτι όπου θα κατοικούσε ο Κυβερνήτης ήταν απλήρωτοι.

Ο Γραμματεύς επί της Δικαιοσύνης Μ. Σούτσος είπε ότι Δικαστήρια δεν υπάρχουν.

Ο Γραμματεύς επί των Στρατιωτικών Αλέξανδρος Βλαχόπουλος είπε ότι στρατός δεν υπάρχει. Ούτε πολεμοφόδια.

Ο Γραμματεύς επί των Ναυτικών Γεώργιος Γλαράκης είπε ότι στόλος δεν υπάρχει. Τα μόνα πλοία που ανήκουν στην Ελλάδα , δηλαδή η φρεγάτα «Ελλάς» και η κορβέττα «Έλλη» είναι παροπλισμένα.

Στρατός και στόλος δεν υπήρχε αλλά παντού στη χώρα και στις θάλασσες τριγύριζαν 300.000 κλέφτες και 2.000 πειρατές. Αυτούς τους τεράστιους αριθμούς, μας τους δίνει ο Νικόλαος Δραγούμης στις Ιστορικές του Αναμνήσεις, κι αυτό δεν σημαίνει πως είναι σωστοί – πώς θα ήταν δυνατόν να μετρηθούν μέσα στη γενική εκείνη αταξία ;- δείχνουν όμως το μέγεθος του προβλήματος.»





ακολουθεί συνέχεια 














Δεν υπάρχουν σχόλια: