Tετάρτη 21 Μάη του 08
«Βασιλίς»
ΧΙ.
Topkapi Sarayi
ο χάρτης
του Piri Reis *
.
.
.
.
Πορσελάνες
Ασήμι
ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ
.
1900-1977
QUARTIER LIBRE
.
.
- ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ -
Έβαλα το πηλίκιό μου στο κλουβί
και βγήκα με το πουλί στο κεφάλι
Λοιπόν;
δε χαιρετάνε πια;
ρώτησε ο διοικητής
Όχι
δε χαιρετάνε πια
απάντησε το πουλί
Α, καλά
συγχωρείστε με νόμιζα πως χαιρετάνε
είπε ο διοικητής
Συγχωρεμένος
κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει λάθος
είπε το πουλί.
(λέγεται ότι μονάχα η κυρά Φροσύνη το χάρηκε!)
-απαγορεύεται η φωτογράφησή του ...
μα πέστε μου,
εσάς θα σας σταμάταγε
το "απαγορεύεται" ;
. . .
το διαμάντι
είναι ασφαλώς, ό, τι καλύτερο είδα
στο Topkapi Sarayi
κι απ' τα καλύτερα πράγματα που έχουμε γενικώς δει ! -
η θέα στο Βόσπορο
από το Topkapi Sarayi
* σημείωση
για τον χάρτη του Piri Reis
Το 1929 ανακαλύφθηκε ένας χάρτης, σχεδιασμένος πάνω σε δέρμα γαζέλας.
Είχε σχεδιαστεί το 1513 από τον Piri Reis, ναύαρχο του Οθωμανικού στόλου του 16ου αιώνα.
Ο Piri Reis, μελετούσε τα αρχεία της αυτοκρατορικής βιβλιοθήκης της Κωνσταντινούπολης.
Σε σημειώσεις πάνω στο χάρτη, ο Reis παραδέχεται ότι τον σχεδίασε χρησιμοποιώντας παλαιότερους χάρτες, μερικοί εκ των οποίων ήταν του 4ου αιώνα πΧ και παλαιότεροι, αντίγραφα προφανώς από την μεγάλη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Ο χάρτης δείχνει την ακτή της δυτικής Αφρικής, την ανατολική ακτή της Νοτίου Αμερικής με νησιά και τη βόρεια ακτή της Ανταρκτικής.
Να προστεθεί και το οτι έχει παραβολική αποτύπωση και όχι δυο διαστάσεων.
H παραβολική αποτύπωση, δίνει την εντύπωση της αεροφοτογραφίας ή διαστημογραφίας ανάλογα την κλίμακα αποτύπωσης. Ανακαλύφθηκε από τον Έλληνα Μαρίνο τον Τύριο (60-130 μ.Χ). Ξαναανακαλύφθηκε από τον Gerhard Kramer-Mercator (1512-1514), δίνοντάς της το δικό του όνομα (Μερκατορική προβολή).
Το παράδοξο αυτού του χάρτη, είναι οτι εκτός του ότι αποτυπώνονται εδάφη 300 χρόνια πρίν την επίσημη ανακάλυψή τους, η Ανταρκτική, αποτυπώνεται με το έδαφός της, χωρίς τους πάγους! - Οι πάγοι της, έχουν ηλικία εκατομμυρίων ετών.-
Το 1953, ο χάρτης (αντίγραφό του) έφθασε στο Γραφείο Υδρογραφικών Μελετών του Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο υπεύθυνος του γραφείου M.I. Walters, ζήτησε τη βοήθεια του χαρτογράφου Arlington H. Mallery. Ο Mallery μετέφερε τον χάρτη με τη βοήθεια ενός πλέγματος συντεταγμένων, πάνω σε μια υδρόγειο. Διαπίστωσε οτι ο χάρτης ήταν ακριβής. Η ακρίβειά του, επιβεβαιώθηκε και από μία Σουηδο-Βρεταννική αποστολή στην Ανταρκτική, όπως φαίνεται από την επιστολή της αεροπορίας των ΗΠΑ σε μια αίτηση του καθηγητή Charles H. Hapgood του Keene College.
O xάρτης σήμερα, φυλάγεται στο μουσείο ΤΟΠ ΚΑΠΙ, της Κωνσταντινούπολης.
Ο ίδιος ο Πίρι Ρέις εξηγεί
Ο ίδιος ο Πίρι Ρέις εξηγεί
σε μια από τις σημειώσεις του, στο περιθώριο του χάρτη, με ποιο τρόπο τον σχεδίασε.
Σε αυτό το τμήμα εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε ο χάρτης:
.«Είναι ο μοναδικός χάρτης στο είδος του που υπάρχει πλέον. Εγώ προσωπικά τον σχεδίασα και τον ετοίμασα. Για το σχεδιασμό του χρησιμοποίησα περίπου περίπου είκοσι παλιούς χάρτες και οκτώ Τζαφερίγιε (παγκόσμιους χάρτες, που σχεδιάστηκαν από εποχής Μεγάλου Αλεξάνδρου και περιείχαν τον τότε γνωστό κόσμο).
Οι χάρτες των Δ. Ινδιών και οι νέοι χάρτες που σχεδιάστηκαν από τέσσερις Πορτογάλους και απεικονίζουν την Ινδική και την Κινεζική Θάλασσα, απεικονίζονται εδώ γεωμετρικά. Μελέτησα επίσης το χάρτη που σχεδίασε ο Χριστόφορος Κολόμβος για τη Δύση. Συμπυκνώνοντας όλους αυτούς τους χάρτες σε έναν, ολοκλήρωσα τον παρόντα χάρτη.
Ο χάρτης μου είναι τόσο σωστός και αξιόπιστος για τις επτά θάλασσες, όσο οι χάρτες που απεικονίζουν τις θάλασσες των χωρών μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου