Πέμπτη, Ιουνίου 24, 2010

:
σχετικό : Αναρτήθηκε από quartier libre, Ιούνιο 2008, στις 11:28 μμ
.

..
ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η Ευρώπη «τριτοκοσμοποιείται»


.


Τονίζει ο Μπερνάρ Κοντ, οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπoρντώ IV, συγγραφέας του βιβλίου «Τριτοκοσμοποίηση του πλανήτη».

*Σε τι συνίσταται «η τριτοκοσμοποίηση του πλανήτη» που δίνει τον τίτλο στο νέο βιβλίο σας;

.
-Ας θυμηθούμε την κοινωνική δομή που εμφανίστηκε στις χώρες του τρίτου κόσμου, πριν από το «θαύμα», όπως το αποκάλεσαν, στην Ακτή του Ελαφαντοστού και σε ασιατικές χώρες...
Η κοινωνία ήταν τότε διαιρεμένη ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και τους πολύ φτωχούς, χωρίς να υπάρχει μεσαία τάξη. Όταν λέμε τριτοκοσμιοποίηση του πλανήτη σημαίνει ότι επιδιώκουν να επιβάλουν αυτή την κοινωνική δομή με τη σύνθλιψη της μεσαίας τάξης στον Βορρά και στον Νότο
.
*Και πώς φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο;

.
-Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε μια σύντομη περίοδος, με τη «χρυσή 30ετία» του κοινωνικού κράτους.
Την περίοδο αυτή αναπτύχθηκε, κυρίως στις χώρες του Βορρά, η μεσαία τάξη με την εισοδηματική ανέλιξη των εργαζομένων.
Στον Νότο, μετά την ανεξαρτησία των χωρών τη δεκαετία του 1960, με τις κρατικοκεντρικές στρατηγικές ανάπτυξης εμφανίστηκε σε εμβρυακή κατάσταση η μεσαία τάξη.
Αυτή η κατάσταση, όμως, ανατράπηκε το 1979, όταν τα χρηματοπιστωτικά κέντρα πήραν στα χέρια τους την εξουσία σε διεθνές επίπεδο.
Αυτή η μετάβαση με τις αποφάσεις του Πολ Βέλκερ πρώην προέδρου της FED πήρε συγκεκριμένη μορφή. Ο κύριος αυτός συνεχίζει να είναι σύμβουλος του Ομπάμα!
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού στον Βορρά ήταν στις προτεραιότητες.
Άμεση συνέπεια αυτής της πολιτικής: ήταν η άνοδος των επιτοκίων.
Πρόκειται για το θρίαμβο του νεοφιλελευθερισμού, που πήρε σάρκα και οστά με την πολιτική της Μ. Θάτσερ και του Ρ. Ρήγκαν, και τις θεωρίες του Φρήντμαν και των Σικάγο- boys (αυτοί έδειξαν τα δόντια τους, εφαρμόζοντας τις θεωρίες τους στη Χιλή του Πινοσέτ).
Στο Νότο, οι χώρες είδαν να επιβάλλονται παντού οι ίδιες πολιτικές, αποδέσμευσης του κράτους από τις κοινωνικές υποχρεώσεις και δαπάνες
.
*Ποιες ομοιότητες βλέπετε στα μέτρα που εφαρμόστηκαν στον Νότο με αυτά που επιβάλλουν σήμερα στην Ευρώπη;

.
-Η λογική είναι ακριβώς η ίδια
Στο τέλος της δεκαετίας του 1970, με την άνοδο των επιτοκίων, αυξήθηκαν τα βάρη για την αποπληρωμή του χρέους των χωρών του Νότου, οι οποίες είχαν μείωση των εσόδων τους, από τις εξαγωγές τους, λόγω της μείωσης της τιμής των πρώτων υλών.
Οι δανειστές βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν τη θηλειά στο λαιμό των λαών απαιτώντας να αποπληρώσουν τα χρέη τους (παρότι είχαν όλο και λιγότερα μέσα).
Η κατάσταση αυτή ακριβώς δημιούργησε την κρίση του χρέους
.
*Και τι συνέβη σ’ αυτές τις χώρες;

.
-Το ΔΝΤ, όπως και σήμερα, δάνεισε τις χώρες, επιβάλλοντας, όμως, προγράμματα λιτότητας τέτοια που είχαν τη συναίνεση της Ουάσιγκτον.
Στόχος ήταν η αποπληρωμή του χρέους, ή τουλάχιστον η πληρωμή των τόκων στις διεθνείς αγορές.
Θα έπρεπε να βρουν τα κράτη πόρους, να γίνουν ανταγωνιστικές οι οικονομίες τους.
Δηλαδή, να μειώσουν το κόστος εργασίας (μισθοί πείνας, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών δαπανών), περιορίζοντας τα δημόσια ελλείμματα με τη μείωση των δαπανών, απολύοντας τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.
Όμως, με τα μέτρα αυτά δεν θα έπρεπε να θίγουν τα εισοδήματα των πλουσίων: γιατί είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν την ανάπτυξη, όπως εξηγούσαν.
Έτσι, αύξησαν περισσότερο τον ΦΠΑ. Σ’ αυτές τις συνθήκες πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη;
.

*Τα κράτη πώς θα καταφέρνουν να επιβάλουν αυτά τα μέτρα;
.
-Δεν το γνωρίζω.
Στην Αφρική τα μέτρα επιβλήθηκαν είτε με αυταρχικές κυβερνήσεις είτε με εμφύλιο πόλεμο. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι σήμερα υπάρχουν πιο εξελιγμένες μέθοδοι.
Ο ΟΟΣΑ για τις δημόσιες υπηρεσίες αναφέρει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μέτρα που δημιουργούν κοινωνική δυσαρέσκεια. Με τη λογική αυτή πρέπει να πέσει η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και να παραμείνει η ποσότητα.
Ακόμα οι πολιτικές ελίτ μπορούν να παραπέμπουν για τα λάθη τους στο ΔΝΤ.
Αυτή η τακτική απαντάει και στο ερώτημα, γιατί οι ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν να παρέμβει το ΔΝΤ που λειτουργεί με τις ευλογίες των ΗΠΑ, ενώ είχαν αρκετά χρήματα.
.
Θα πρέπει να πούμε ότι οι ελίτ έκαναν ό,τι το χειρότερο, δικαιώνοντας την πολιτική καταστροφής του κοινωνικού κράτους
.
:

Από την Humanité
.
Μετ. Μ.Κ.
:
:
:
:
:

4 σχόλια:

Coco είπε...

θυμώνω

quartier libre είπε...

@
εκτός από τον θυμό μας,
και τον θυμό των ανθρώπων,
δεν ξέρω τι άλλες διεργασίες πρέπει να γίνουν
για να αλλάξει η ζωή...


εκεί που είσαι, τι γίνεται ;
βασικά, θέλω να σε ρωτήσω :
υπάρχει διακριτή μεσαία τάξη ;
ή
- μεγάλη φτώχεια
- μεγάλος πλούτος ;

καλό Σαββατοκύριακο !

quartier libre είπε...

@
διάβασα στον alitispress :

Β. ΟΥΓΚΩ
- Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΡΟΟΔΟΥ
- ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΧΕΙ ΟΡΓΗ

Coco είπε...

υπάρχει μεν διακριτή μεσαία τάξη, αλλά και απόλυτες αντιθέσεις, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να μειωθεί αυτό το χάσμα και να κρατηθεί σταθερή η οικονομία... όμως αυτό που βλέπω είναι ότι πολύς κόσμος σε λίγα χρόνια θα έχει δεσμευτεί άσχημα με καταναλωτικά δάνεια...