Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2011

Κόλλυβα Παραδοσιακά


Παραδοσιακά και πανέμορφα

τα Σπερνά !


.
.
.
* Τα φτιάχνουν παντού στην Ελλάδα
και υπάρχουν μαρτυρίες

ότι είναι το πλήρες,
παραδοσιακό μας γλύκισμα !
.
.

ΥΛΙΚΑ
.

½ κ. στάρι (αυτό που υπάρχει σε πακέτο στα σούπερ μάρκετ, δεν θέλει μούλιασμα από βραδύς).
100 γρ. καρυδόψιχα (την χοντροκόβουμε)
100 γρ. άσπρα ολόκληρα αμύγδαλα (τα στεγνώνουμε λίγο στο φούρνο)
100 γρ. φουντούκια (τα χοντροκόβουμε ή ολόκληρα)
100 γρ. ξανθή σταφίδα και
100 γρ. μαύρη
1 κ. σούπας κανελλογαρύφαλλο
λίγο σουσάμι
σπόρους γλυκάνισο
λίγο κόλιαντρο
ελάχιστο κύμινο
2 καθαρισμένα ρόδια
ψιλοκομμένο μαϊδανό (τον πλένουμε και τον στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας)
2 κουταλιές σούπας γεμάτες ψιλό σιμιγδάλι ή αλεύρι
προαιρετικά 1 φύλλο δάφνης
ζάχαρη άχνη




πώς τα φτιάχνουμε :


βράζουμε καλά το στάρι σε μιά κατσαρόλα με πολύ νερό, να μην μείνει σκληρό, αλλά ούτε να ανοίξει ο σπόρος του.
προαιρετικά ρίχνουμε μέσα μία φλούδα από λεμόνι ακέρωτο ή και 1 φύλλο δάφνης
όσο αυτό βράζει, καθαρίζουμε το ρόδι και το απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, γιά να στεγνώσει εντελώς.


.
.
σε μικρό τηγανάκι καβουρδίζουμε ελάχιστα το σουσάμι – να μη μαυρίσει, έπειτα το βάζουμε σε μικρό γουδί και το χτυπάμε λίγο, να βγάλει το άρωμά του..

.
.
αμέσως, στο ίδιο τηγανάκι καβουρδίζουμε ελάχιστα το σιμιγδάλι ή το αλεύρι.

.
.
έχουμε έτοιμο χοντροκομμένο καρύδι

.
.
.
αμύγδαλα φρέκα, λίγο στεγνωμένα στο φούρνο και φουντούκια
.

.
.
ξανθή και μαύρη σταφίδα
.

.
.μόλις βράσει το στάρι, το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, το ξεπλένουμε με λίγο νερό κάτω απ' τη βρύση, απλώνουμε στον πάγκο μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και πάνω απλώνουμε το στάρι, να στεγνώσει καλά. αν το αφίσουμε γιά ώρες, το σκεπάζουμε και με καθαρή πάνινη πετσέτα, ώστε να μην ξεραθεί.

.
.μόλις το στάρι στεγνώσει τελείως, το αλείφουμε και το τρίβουμε απαλά με τα χέρια, με το γλυκάνισο, το κόλιαντρο και το κύμινο, για να μοσχομυρίσει.

.
.
όταν τελειώσουμε, στρώνουμε το στάρι σε ένα σκεύος
.

.
.
* ρίχνουμε επάνω όλα τα άλλα υλικά, εκτός από την άχνη. 
αν θέλουμε κρατάμε γιά το στόλισμα και ολόκληρα αμύγδαλα.
.

.
.
ανακατεύουμε πολύ καλά, βαθειά με τα χέρια , και το στρώνουμε όμορφα.
.



Ραντίζουμε από πάνω μπόλικη ζάχαρη άχνη (η άχνη να μην ανακατευτεί μέσα, γιατί το κόλλυβο νερουλιάζει).






Φτιάχνουμε από πάνω σταυρό με τα αμύγδαλα



και στολίζουμε γύρω – γύρω.






η συνταγή είναι της μανούλας μου

* η γιαγιά μου η Φωτεινή, δεν ανακάτευε όλα μαζί τα υλικά,
αλλά τα έστρωνε ένα - ένα με τάξη, στρώση - στρώση.
θεωρώ όμως, ότι  το ανακάτεμα είναι πιό απλό...
η .
.
.
ηη.
* διαβάζω στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ :



Το στάρι, απ' όπου και ο άρτος ο επιούσιος, αποτελεί το κεντρικό υλικό στα κόλλυβα, γύρω από το οποίο δένονται οι ξηροί καρποί και τ' αρώματα, με ποικίλους συμβολισμούς κι αναφορές.


Τα ασπρισμένα αμύγδαλα είναι τα "γεγυμνωμένα οστά",


ο ψιλοκομμένος μαϊντανός ή βασιλικός "ο τόπος ο χλοερός", όπου, "ουκ έστι πόνος".


Τα έντονα αρώματα, με τα οποία τυλίγεται ο σπόρος του σταριού είναι ο εύοσμος επίγειος κόσμος που αποχαιρετούμε για την μεθυστική μετακο-σμική πνευματικότητα.


Οι ξηροί καρποί είναι ο σπόρος της ζωής που θα την αναπαράγει.


Είναι ένα έδεσμα με πολυεπίπεδο χαρακτήρα που αποτυπώνει πλούσια αισθήματα.


Τα ακριβά συναισθήματα του πόνου, της λύπης, της νοσταλγίας του ανθρώπινου χαμού, που κουβαλάει, σε συνδυασμό με τα υλικά που το συνθέτουν (στάρι, σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες και αρωματικά μπαχαρικά) το κάνουν ένα αρχετυπικό ανθρωπολογικά πιάτο.



εύχομαι υγεία στα χεράκια σας
!




.
.
.
.
.
.

8 σχόλια:

genna είπε...

τι μου κάνεις, και λατεύω τα κόλυβα...

γεια στα χεράκια σου!

καλό μεσημέρι! :) :)

Ρεγγίνα είπε...

Κι εγώ τα φτιάχνω περίπου έτσι. Στην Κέρκυρα σπερνά έχουμε της χαράς και της γιορτής, σε μνήμες αγίων ενώ στα κόλλυβα(που έχω να φτιάξω την Παρασκευή για τον πατέρα μου ..12 χρόνια..) δεν βάζουμε το ρόδι. Αυτή είναι η διαφορά.

Σε φιλώ

quartier libre είπε...

@
ε παιδιά,
αφού σας αρέσουνε,
να τα φτιάχνουμε !

:)

quartier libre είπε...

@
30φυλλιά,
δεν τόξερα, να σού έφερνα...

φαντάσου ότι έκαμα ένα ταψί
και πλάκωσαν από γύρω ξαδέρφια κι αδέρφια με τάπερ...
σε μιά ρώγα από σταφύλι
έπεσαν οχτώ σπουργίτες :)
δεν έμεινε ρώγα...

quartier libre είπε...

@
regina rosas amat,

πολύ πλούσια είναι η παράδοσή μας !

είχα υπολογίσει να έρθω τώρα, μα δε μου βγήκε...
Φλεβάρη μάλλον...

:)

Emelia είπε...

Πέρα από την παρασκευή τους, μου άρεσε ιδιαίτερα η ερμηνεία τους που δεν ήξερα... Την ευχή τους....

quartier libre είπε...

@
τώρα, μπορεί εσείς και να με λέτε "οπισθοδρομική",
αλλά ναι, ευθαρσώς,
της οπισθοδρομικής κομπανίας είμαι.

χε, χε :)


υ.γ.
έτσι είμαστε
και σ' όποιον αρέσουμε...

:)

quartier libre είπε...

@
σε φιλώ, Emelia :)