Clafoutis Limousin !
.
.
Τάρτα με κεράσια !
.
Συνταγή της Γαλλικής επαρχίας Limousin
.
.
Συνταγή της Γαλλικής επαρχίας Limousin
.
.
.
το Limousin
είναι περιοχή στην καρδιά της Γαλλίας, που απλώνεται γύρω από την πόλη Limoges.
.
Limoges
..
Άλλη γνωστή πόλη στην περιοχή είναι η Aubusson, που παράγει ήδη από τον 16ο αι. φίνες tapisseries και χαλιά
.
.
Λόγω της απόστασης από το κέντρο
αλλά κυρίως λόγω του κλίματός της
(συχνές βροχές , πολύ κρύοι χειμώνες – είναι κοντά στην Κεντρική Οροσειρά της Γαλλίας)
η περιοχή δεν είναι μέσα στα συνήθη τουριστικά πακέτα …
Λίμνες, βουνά, κοιλάδες, δάση, τρεχούμενα νερά και παραδοσιακά γραφικά χωριά, είναι ανέγγιχτα ακόμα απ’ τον πολύ τουρισμό ...
Το Limousin έχει ανεπτυγμένη, παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία.
.
η τάρτα Clafoutis Limousin
είναι συνταγή της περιοχής, απ' όπου πήρε και το όνομά της.
υπάρχει ένα ρήμα στην occitan, claufir, που σημαίνει "καρφώνω"
ή στην patois, στο κέντρο της Γαλλίας, clafir σήμαινε "γεμίζω".
.
η τάρτα φτιάχνεται και με άλλα φρούτα, αλλά παραδοσιακά, αυτήν την εποχή που βγαίνουν τα κεράσια, γίνεται με κεράσια.
.
χρειαζόμαστε :
.
- από 1/2 κιλό έως 700 γρ. κεράσια.
- 1/3 του φλυτζανιού κατά προτίμηση kirsh ή αν δεν έχουμε, brandy.
- 4 αυγά.
- 115 γρ. άχνη ζάχαρη
- 2 βανίλλιες
- 115 γρ. αλεύρι (farine up)
- λίγη άχνη
- μιά πρέζα βούτυρο
.
ακόμα, καλό είναι να έχουμε το εργαλείο (υπάρχει σε όλα τα s.m.), όπου ξεκουκουτσιάζουμε τα κεράσια και τα βύσσινα.
.
κανονικά, οι Γάλλοι δίνουν την συνταγή χωρίς να βγάζουν το κουκούτσι απ' το κεράσι !
την δοκίμασα και με τους δύο τρόπους.
συμφωνώ ότι γίνεται νοστιμότερη αν την ψήσεις με το κουκούτσι
και ακόμα ότι το εσωτερικό της δεν βάφει τόσο...
παρ' όλ' αυτά, επειδή μπορεί να φαν μικρά παιδιά ή και οι ενήλικες να "ξεχαστούν",
προκειμένου να σπάσουμε κανα δόντι, καλύτερα να ξεκουκουτσιάσουμε τα κεράσια...
.
είναι πολύ εύκολο με το ειδικό εργαλείο...
.
.
βλέπετε ότι το κουκούτσι βγαίνει από κάτω...
.
θυμάμαι τη γιαγιά μου και τη μανούλα μου, που έβγαζαν το κουκούτσι απ' το βύσσινο με φουρκέτα !
ευτυχώς, κάποια πράγματα έχουν απλοποιηθεί...
.
.
βγάζω τα κουκούτσια κι αφίνω το καθαρό κεράσι με το ζουμάκι που στράγγιξε, μέσα σε μιά λεκανίτσα ή σε ένα μπωλ.
ρίχνω μέσα και το kirsh ή το cognac και το αφίνω, ως να ετοιμάσω τα υπόλοιπα.
.
ανάβω το φούρνο στο 200'
.
χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, ρίχνω τη βανίλλια και το αλεύρι. ανακατεύω καλά.
.
παίρνω μιά ταρτιέρα, τη βουτυρώνω παντού, και πάνω στο βούτυρο ραντίζω με το χέρι μου λίγη άχνη ζάχαρη.
.
ρίχνω τα κεράσια με το ζουμάκι τους μέσα στον χυλό. τα ανακατεύω καλά.
το στρώνω στην ταρτιέρα και ψήνω 45' στους 200' .
.
.
όταν βγάλω από τον φούρνο το γλυκό, αν θέλω, το ραντίζω με ζάχαρη άχνη.
.
.
τρώγεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
.
*
με αυτήν την συνταγή, επειδή δεν υπάρχει υγρό (γάλα, κρέμα κ.τ.λ.) το clafoutis βγαίνει σχετικά στεγνό, περίπου σαν κέϊκ με φρούτα.
αν εσωτερικά το θέλουμε πιό κρεμώδες (σαν ψημένη κρέμα) θα ακολουθήσουμε την άλλη συνταγή, με την κρέμα ή το γάλα.
αν το φτιάξετε,
καλήν επιτυχία !
.
.
.
.
.
4 σχόλια:
Τι ωραίο πράγμα είναι αυτό!
Τορπιλίζει κάθε δίαιτα..
Και η παρουσίασή σου εξαιρετική όπως πάντα!
Φιλιά πολλά.
@
έχω ένα πρόβλημα, βασίλισσα...
να το πω.
ανάμεσα
στον κακό μας τον καιρό,
το ΔΝΤ,
την Τρόϊκα,
τους πολιτικούς μας,
την πολιτική τους,
τη φαγωμάρα τους,
τη στραβωμάρα τους,
την ηλιθιότητά τους,
την ανικανότητά τους,
τα προβλήματα της κοινωνίας,
τις κραυγές και
τις μούτζες του αγριεμένου πλήθους
ανάμεσα σ' αυτά
και στην απλή, καθημερινή ζωή,
μήπως είναι λάθος που εμείς συχνά διαλέγουμε να μιλάμε γιά απλή, ανθρώπινη καθημερινή ζωή ;
μήπως δηλαδή είμαστε λάθος
που συνεχίζουμε ακόμα να μιλάμε γιά ιστορία
ή γιά ποίηση
ή γιά μουσική
ή γιά προσπάθειες νέων ανθρώπων επιστημόνων
ή γιά προσπάθειες νέων ανθρώπων καλλιτεχνών
ή γιά περιπάτους
ή γιά χώρες
η γιά αισθήματα
ή γιά φαγητό
ή γιά μαθήματα
η γιά σπουδές
η γιά δουλειές
ή γιά τέχνη
ή γιά βιβλία κ.τ.λ.
μήπως είμαστε λάθος
που στην καταιγίδα και στην αναμπουμπούλα
δεν έχουμε κάνει ευαγγέλιο
και δεν έχουμε βάλει υπεράνω όλων
τις κάθε λογιώ πολιτικές αναλύσεις, απόψεις, κραυγές και δραστηριότητες ;
άραγε, μην είμαστε λάθος ;
καληνυχτίζω :)
Πού ήμην η αθλία... και έχασα τη φοβερή ανάρτηση.
Για την ποιότητα, η οποια είναι δεδομένη σ' αυτό το μπλογκ, καθόλου δεν το συζητώ...
Και τα limoges μου θύμισαν δωράκι αγαπημένο και από εκεί φερμένο.
Τώρα για την τάρτα... σίγουρα δε θα μου ξεφύγει.
Καλό Σ/Κ!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
@
φιλί σου στέλνω,
γλαροπούλι μας :)
Δημοσίευση σχολίου