Σάββατο, Οκτωβρίου 24, 2015
1821, Η ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Αθηνάς Κακούρη

Εκδ. Πατάκη

1η έκδοση - 2013
8η έκδοση - 2015Από το κεφάλαιο :

ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

Σελ. 182
Τα ολέθρια δάνεια


"Ύστερα από μηνών προσπάθειες και με την ανάμειξη του Φιλελληνικού Κομμιτάτου του Λονδίνου, βάζοντας ως εγγύηση εθνικές γαίες, συνομολογήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1824 δάνειο 800.000 λιρών. Η τιμή έκδοσης ήταν 59 % (που σήμαινε πως οι Έλληνες θα έπαιρναν όλες κι όλες 454.700  λίρες), το επιτόκιο 5 % και η προθεσμία 36 ετών, για την αποπληρωμή του. Αφού αφαιρέθηκαν δαπάνες, προμήθειες, προκαταβλητέοι τόκοι και χρεόλυτρα, η Προσωρινή Διοίκηση (με επικεφαλής τον Κουντουριώτη) εισέπραξε 298.700 λίρες.

…………………………………………………………….

Τα έξοδα διαμονής της Ελληνικής Επιτροπής στο Λονδίνο ήταν υπερβολικά.
Χρησιμοποιήθηκαν τρείς γραμματείς, που πληρώνονταν από 200 και πλέον λίρες τον χρόνο.  
Τα χρήματα του δανείου έφθασαν στην Προσωρινή Διοίκηση τμηματικά και με καθυστέρηση , αφήνοντας ολοένα ποσά στα χέρια Αγγλων μεσαζόντων.
Η διαχείρησή τους ήταν μεροληπτική και επωφελήθηκαν οι φίλοι του Μαυροκορδάτου και των Κουντουριωταίων – ο Γκούρας έπαιρνε μισθούς για 12.000 στρατιώτες, ενώ δεν είχε πάνω από 3.000, Υδραίοι εισέπραξαν αποζημιώσεις για ανύπαρκτα πυρπολικά, τα καλοπληρωμένα παλληκάρια του Κωλέττη λεηλατούσαν την Πελοπόννησο και έγιναν πολλές τέτοιες αθλιότητες.
Εν τούτοις, από τις 298.700  λίρες που τελικά πήραν στα χέρια τους οι Έλληνες , ένα μεγάλο μέρος πήγε στο ναυτικό, κι έτσι μόνο μπόρεσε να οργανωθεί η υπεράσπιση της Σάμου, η οποία εξασφάλισε την υπεροχή των Ελλήνων στο Αιγαίο.
Επίσης, ενισχύθηκε το Μεσολόγγι.

Οι Έλληνες κατηγορήθηκαν σφοδρά ότι λήστεψαν την Αγγλική δωρεά.
Δωρεά βέβαια δεν ήταν.
Η Ελλάς υποθήκευσε εδάφη της, ενώ η Αγγλία κέρδισε, γιατί εδραίωσε την παράταξή της στην Ελλάδα, μέσω του Μαυροκορδάτου και των Υδραίων, κέρδισαν δε σκανδαλωδώς και Άγγλοι τραπεζίτες, μεσάζοντες και υπόπτου φιλελληνικότητος φιλέλληνες…


Πολύ σύντομα, 7 /2 / 1825 συμφωνήθηκε ένα ΔΕΥΤΕΡΟ δάνειο.
Αυτή τη φορά ήταν για 2.000.000 λίρες Αγγλίας, με όρους ανάλογους προς το πρώτο, μόνο που τώρα οι δανειστές, με το επιχείρημα ότι οι Έλληνες κατασπατάλησαν τη δωρεά τους , κράτησαν όλο το ποσόν που ξεκαθάρισε (1.100.000 λίρες) στα χέρια τους και το διαχειρίστηκαν σχεδόν ερήμην των δανειοληπτών !
Δόθηκαν διάφορες παραγγελίες σε Αγγλικά εργοστάσια για όπλα και πυρομαχικά, Αγγλικά ναυπηγεία ανέλαβαν να κατασκευάσουν 6 ατμοκίνητα πλοία, απ’ τα οποία μόνο 3 παραλάβαμε ποτέ, 2 μεγάλες φρεγάδες παραγγέλθηκαν στην Αμερική, απ’ τις οποίες δεν παραλάβαμε παρά μία, και αυτήν μόνο μετά την επέμβαση του ίδιου του Προέδρου των ΗΠΑ, του Άνταμς, τα Ελληνικά ομόλογα παίχτηκαν στο χρηματιστήριο και γενικά στήθηκε ένα σκάνδαλο τόσο κραυγαλέο, ώστε ξέσπασε ακόμα και στις Αγγλικές εφημερίδες.

………………………………………

Όπως ήταν επόμενο, η εξυπηρέτηση τέτοιων δανείων ήταν αδύνατη και έτσι η Ελλάς πτώχευσε για πρώτη φορά το 1827.
Και επειδή πτώχευσε, αποκλείστηκε από τις αγορές και γενικά έζησε για πολλές δεκαετίες ταπεινωμένη και στερούμενη τα κεφάλαια που θα της επέτρεπαν να αναπτυχθεί οικονομικά."
Σημείωση του αντιγράφοντος :

Θεωρώ ότι το
“1821 – Η ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ”

είναι ένα αληθινά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βιβλίο !

Με την ιδιότητα μου του μαθητή,
είδα, το πώς ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ την ιστορία.
Αλλά
Με την επαγγελματική μου διαστροφή,
είδα, το πώς ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ την ιστορία

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ  !θα ακολουθήσει συνέχεια... 
Δεν υπάρχουν σχόλια: