Πέμπτη, Μαΐου 03, 2007



«ΌΤΑΝ ΒΡΕΧΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΨΗΛΑ»
εκδ. ΙΩΛΚΟΣ.
Γιώργου Καπράνου

«Ένα θετικό στοιχείο της παγκοσμιοποίησης, που δεν ξέρω αν τελικά το αφήσουν να παραμείνει θετικό, είναι το διαδίκτυο, το Internet.
Είναι η μεγαλύτερη επανάσταση στην επικοινωνία
. Σημάδεψε τον 20ο αιώνα, κοντά στο τέλος του. Σ' αυτόν τον καινούργιο αιώνα, το νέο αυτό μέσο θα ανδρωθεί, είναι πολύ νωρίς για να κριθεί.

..............................................

Το ίδιο το δίκτυο δεν έχει κανένα συμφέρον από τον αποκλεισμό και την επικοινωνιακή περιθωριοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών του πλανήτη. Γιατί αυτός ο αποκλεισμός περιορίζει τον αριθμό των χρηστών, και κατά συνέπεια τις δυνατότητες της αγοράς. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως πίσω από το κάθε τι, υπάρχει η αγορά και το κέρδος.
Για τους λόγους αυτούς, γίνονται προσπάθειες ώστε όλο και περισσότεροι χρήστες να προσελκύονται. Νέες βελτιώσεις που έχουν να κάνουν με την ευκολία χρήσης του internet, γίνονται καθημερινά. Μέχρις στιγμής, τα θετικά του είναι απείρως περισσότερα από τα αρνητικά.
Κύριο χαρακτηριστικό του, είναι η απόλυτη δυνατότητα επιλογής στην επικοινωνία. Εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν απόψεις και πληροφορίες.
Μέχρι στιγμής, οι χρήστες του internet, αποτελούν μια μικρή, αλλά ποιοτικά πολύ δυναμική ομάδα, μέσα στην παγκόσμια κοινότητα.
Στη χώρα μας, το ποσοστό των ατόμων που κάνουν χρήση του διαδικτύου, είναι μικρότερο του 3%. Απογοητευτικό για χώρα της Ευρώπης και μέλος της Ε.Ε.
Το ίδιο το δίκτυο, προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη, χωρίς καμιά μεσολάβηση να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία και στη γνώση.
Το internet είναι η μεγαλύτερη τράπεζα πληροφοριών και γνώσης, το μέγεθος της οποίας είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Ό, τι έχει φτιάξει το ανθρώπινο πνεύμα, βρίσκεται αποθηκευμένο και στη διάθεση του χρήστη σε ελάχιστο χρόνο. Κυριολεκτικά, αμέσως. Οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί. Ο κόσμος όλος βρίσκεται στο μόνιτορ του υπολογιστή, του κάθε χρήστη.

.............................................

Τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα και ο έντυπος Τύπος υποχωρούν προοδευτικά και πλαισιώνουν, τροφοδοτώντας το νέο γίγαντα με υλικό πληροφοριών και εικόνων. Αυτή είναι η ελπιδοφόρα πλευρά του internet. Μια παγκόσμια δυνατότητα άντλησης πληροφοριών, εικόνων και γνώσης. Ένας παράδεισος δημοκρατικής, άμεσης δημοκρατίας.
Τι προβλέπουμε για το μέλλον; Ο παράδεισος θα έχει συνέχεια; Συνέχεια ανόθευτη; Μήπως κάποιες δυνάμεις χαλκεύουν δεσμά και σ' αυτή τη δημοκρατική, επικοινωνιακή κατάκτηση;
Την τεράστια δύναμη του διαδικτύου δεν μπόρεσαν να τη μετρήσουν και να την αξιολογήσουν από την αρχή της εφαρμογής και της λειτουργίας του.
Οι δυνάμεις που κατευθύνουν προς χάριν των συμφερόντων και της εξουσίας τους τον πλανήτη, έχουν ανησυχήσει.
Τους ξέφυγε ο έλεγχος της επικοινωνίας σ' αυτόν τον τομέα. Είναι αρκετά πεπειραμένοι για να δούνε τα ανησυχητικά φαινόμενα που παρουσιάζονται.
Είδαν την αρχή της καταιγίδας, που είναι η απλή σταγόνα. Είδαν ξαφνικά, με τις κινητοποιήσεις των μη προνομιούχων του κόσμου, ιδιαίτερα μάλιστα στη Γένοβα, αυτή τη σταγόνα που τους προκάλεσε πανικό. Γιατί αυτοί ξέρουν την πολλαπλασιαστική δυνατότητα αυτών των φαινομένων. Η Γένοβα αποδείχτηκε ένα συγκροτημένο σημείο σύγκρουσης δύο κόσμων, γύρω από την παγκοσμιοποίηση.
Ο Ιούλιος του 2001, είχε τρείς μέρες ορόσημα. 20 - 22.
Στη συνάντηση των 8 ισχυρών της Γης. Της G7+1, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται αυτό το σχήμα, οι απλοί, ευαισθητοποιημένοι πολίτες του κόσμου, αντέδρασαν.
Αυτοί οι πολίτες δε δέχονται την οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, περιβαλλοντική και πνευματική υποταγή στη νέα τάξη πραγμάτων.
Κύριο μάλιστα εργαλείο και μέσο γι αυτόν τον ξεσηκωμό, έγινε αυτό που παραμένει ακόμα ελεύθερο, το internet. Μ' αυτό έγινε η διακίνηση των ιδεών, μέσα από αυτό πέρασαν τα επιχειρήματα των ελεύθερων πολιτών του πλανήτη.
Οι χιλιάδες των διαδηλωτών, από όλα τα σημεία του κόσμου, από το διαδίκτυο κινητοποιήθηκαν και πήραν πληροφορίες και οδηγίες.
Οι ισχυροί του πλανήτη θορυβημένοι πλέον όπου συνεδριάζουν, συνεδριάζουν κρυπτόμενοι , σε ασφυκτικά φρουρούμενους χώρους.
Τα ΜΜΕ τα ορίζουν οι ισχυροί. Ο κυβερνοχώρος έγινε εργαλείο των μη προνομιούχων και βήμα των πεινασμένων. Δεν είναι πλέον εύκολο να το περιορίσουν και να ελέγξουν την επικοινωνία του διαδικτύου. Προσπαθούν όμως να βρούν επιχειρήματα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα κάποιου ελέγχου και δυστυχώς τα βρίσκουν...»

..................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: