Τρίτη, Μαρτίου 24, 2009

ιδεολογική προκήρυξη !
.
.
.
.
ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ


Ελληνική νομαρχία






Ἀλλὰ τί ἐστὶ ἐλευθερία;
Εἰς τὴν ἀναρχίαν, ὦ Ἕλληνες, ἐλεύθεροι εἶναι μόνον οἱ ἰσχυρότεροι,
εἰς (1) μὲν εἰς τὴν μοναρχίαν,
οὐδεὶς δὲ εἰς τὴν τυραννίαν,
καὶ ὅλοι εἰς τὴν νομαρχίαν.
.
Ὅθεν, κατὰ μὲν τοὺς πρώτους ἡ ἐλευθερία ἄλλο δὲν εἶναι, εἰμὴ ἡ ἐκτέλεσις τῆς θελήσεως τοῦ καθενός, ἐπειδή, εὑρισκόμενοι χωρὶς νόμους, καὶ χωρὶς κριτάς, ὁ μὲν ἅρπαξ ὀνομάζει τὰς ἁρπαγάς του ἀποτέλεσμα τῆς ἐλευθερίας του, ὁμοίως δὲ καὶ ὁ ἄσωτος τὰς ἀσωτίας του, καὶ ὁ κακὸς τὰς κακίας του.
.

Κατὰ δὲ τοὺς δευτέρους, ὡσὰν ὁποὺ ἐπώλησαν τὴν ἐλευθερίαν τους ἑνός, ἄλλο δὲν ἐννοοῦσι μὲ αὐτὴν τὴν λέξιν, εἰμὴ τὰς προσταγὰς τοῦ κυρίου των, καὶ εἶναι μόνον ἐλεύθεροι διὰ νὰ τὸν ὑπακούωσι. Ὁ τύραννος δὲ καὶ οἱ δοῦλοι του ἀγνοοῦσι παντάπασιν τοιαύτην λέξιν, ἐπειδὴ ποτὲ δὲν τὴν ἐδοκίμασαν, διὰ νὰ ἔχουν ἰδέαν περὶ αὐτῆς.
.

Ὑπὸ τῆς νομαρχίας, τέλος πάντων, ἡ ἐλευθερία εὑρίσκεται εἰς ὅλους, ὡσὰν ὁποὺ ὅλοι κοινῶς τὴν ἀφιέρωσαν εἰς τοὺς νόμους, τοὺς ὁποίους διέταξαν αὐτοὶ οἱ ἴδιοι, καὶ ὑπακούοντάς τους, καθεὶς ὑπακούει εἰς τὴν θέλησίν του, καὶ εἶναι ἐλεύθερος.
Ἰδοὺ λοιπόν, ὁποὺ κατ᾿ αὐτοὺς ἡ ἐλευθερία εἶναι ἡ ὑπακοὴ εἰς τοὺς νόμους, καὶ ἐν ἑνὶ λόγῳ, ἄλλο δὲν εἶναι ἡ ἐλευθερία παρὰ ἡ αὐτὴ νομαρχία.
Αὐτὴ εἶναι, ἀγαπητοί μου, ἐκείνη ἡ ἐλευθερία, ὁποὺ ἄλλοι μὲν ἀστοχάστως ἐνόμιζον τὴν ἀπώλειαν, ἄλλοι δὲ παραφρόνως τὴν ἀπείθειαν, καὶ ἄλλοι ἄλλως, ὡς ἡ ἀπαιδευσία ἐδίδασκε τὸν καθένα, ἄφευκτα ἀποτελέσματα τῆς δουλείας, ἡ ὁποία ἐβαρβάρωσεν τοὺς ἀνθρώπους, κατέφθειρεν τὰ ἤθη, καὶ ἐξ αἰτίας της ἡμεῖς διαφέρομεν τόσον ἀπὸ τοὺς προγόνους μας, ὁποὺ εἰς μερικοὺς φαινόμεθα ἀλλοτρίου γένους.
.
.
.
.
.
.
Γράφτηκε γύρω στα 1806
και τυπώθηκε τον ίδιο χρόνο πιθανόν στη Μπολόνια της Ιταλίας...
.
.
.
.
.
.
.

9 σχόλια:

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΕΓΕΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΨΥΧΩΣΟΥΝ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ!
ΑΓΝΩΣΤΟΥ? ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΕΥΡΥΤΑΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ!

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ!

quartier libre είπε...

@
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ !


γραμμένο,
ίσως από τον (Γιαννιώτη) Σπυρίδωνα Σπάχο...
(στη μνήμη του Ρήγα Φεραίου) !


λίγο πριν την επανάσταση,
το έργο άσκησε μεγάλη επίδραση στους κύκλους των Ελλήνων στο εξωτερικό.



Κατά Π. Νούτσο
«Τέσσερις φαίνεται να είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης της Ελληνικής Νομαρχίας:
α) η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ειδικότερα ο Αριστοτέλης,
β) η προβληματική της εθνικής αποκατάστασης της Ιταλίας (από τον Machiavelli ως τον Alfieri και το κίνημα του Risorgimento),
γ) ο γαλλικός Διαφωτισμός (στον οποίο κεντρική θέση κατέχουν ο Montesquieu και ο Rousseau) και οι πρώτες νεοελληνικές του αφομοιώσεις (Ρήγας, Χριστόδουλος) και
δ) ο πρώιμος ουτοπικός σοσιαλισμός».



να είστε καλά,
Ταξιδευτή !

:)

giannis kazanis είπε...

Γεια σου quartier libre.
Συμπληρώνω και εγώ με κάτι που είχα διαβάσει στο παρελθόν σχετικά με την ελευθερία.
Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος και μετά παραμένει σκλαβωμένος σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Η ελευθερία είναι ιδιοκτησία του κάθε ανθρώπου. Όμως η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.
Για να είναι κάποιος ελεύθερος πρέπει πρώτα να μάθει να είναι φτωχός.
Τέλος ελευθερία είναι να κάνεις ότι θέλεις χωρίς να βλάπτεις κανένα.
Και τώρα κάτι δικό μου: Όπου υπάρχει συμφέρον δεν υπάρχει ελευθερία.
Την καληνύχτα μου.

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Ν. ΤΩΜΑΔΑΚΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΒΥΖ. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΗ ΣΤΗ 2Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ(ΤΟ 1948 Η 1949
ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΤΑ Η ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ), ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΠΑΧΟΣ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΤΗΡΟΥΣΑΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ "ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ" ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΜΑΣΩΝΟΙ. ΓΙ ΑΥΤΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΜΠΟΛΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ. Π.Χ. ΤΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΑΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΕΓΩ, ΕΝΩ ΤΥΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΕΓΡΑΦΕ ΤΟΠΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ... ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ, ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΩΝΥΜΩΣ!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΔΕ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ! ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΦΗΣΑΝ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ! ΗΤΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΜΩΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ!

VAD είπε...

Ειναι το σπουδαιότερο πολιτικό κειμενο που εχει γραφτεί στα 2500 περίπου χρόνια της ελληνικής γραμματείας.
Με δεδομένη την πολιτεία του Κωλέττη στα πρώτα χρόνια του ελευθερου ελληνικού κράτους θεωρειται απίθανο αυτός ο τυχοδιώκτης να εγραψε την Ελληνική Νομαρχία,ίσως ο Σπάχος,ανα φερονται ακόμη ο Ρήγας,ο Κοσμας ο Αιτωλός και άλλοι...
Ειναι σίγουρο όμως ότι ο συγγραφέας ανδρώθηκε επαναστατικά αναμεσα σους Ιταλούς καρμπονάρους.
-Αποσπάσματά του στην ελληνική εκπαιδευση εντάχθηκαν μόνο μετά τη μεταπολίτευση,ως μαθητές μεχρι τότε οι Ελληνες νέοι δεν ακουσαν ποτέ κατι για τον Ανώνυμο τον Ελληνα,οπως υπογράφει!Ο λόγος εμφανέστατος!

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΟΤΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΖΗΣΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ. ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ, ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Ο VAD ΝΑ ΠΩ, ΠΙΘΑΝΑ! ΠΑΝΤΩΣ ΑΠ' ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ, ΜΟΝΟΝ Ο ΚΩΛΕΤΤΗΣ ΕΖΗΣΕ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ Ο ΣΠΑΧΟΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΛΕΤΤΗ, ΑΛΛΑ ΑΣ ΛΑΒΕΙ ΥΠ' ΟΨΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΙΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ! Ο ΚΩΛΕΤΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ,ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!

ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ... ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ! Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΝΕΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
(ΕΙΤΕ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΕΙΤΕ ΟΧΙ).

ΥΓ. ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΕΚΑΘΕΝ, ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΑΚΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΚΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΣΗΜΕΡΑ, ΑΛΛΩΣΤΕ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!
ΚΙ ΑΣ ΜΗ ΝΟΗΘΕΙ ΑΥΤΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΣΑΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ ΩΣ ΣΩΣΤΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

quartier libre είπε...

@
τα είπατε όλα !

κι η παρέλαση της μαθητιώσας, πολύ καλή !

πάω τώρα στη μαννούλα για μπακαλιάρο σκορδαλιά,
και το απόγευμα, συν Θεω, τα ξαναβλέπουμε !

σας φιλώ !
να μου είστε καλά ! :)

VAD είπε...

παντοτινέ ταξιδευτή,το επαναλαμβάνω,μονο υποθέσεις γινονται για την ταυτότητα του συγγραφέα,
η διαπίστωση όμως ότι κειμενα-ευαγγέλια του καλώς νοούμενου πατριωτισμού μένανε στην άκρη για να προβάλουμε το λάβαρο του Π.Π.Γερμανού,οταν ο ίδιος γράφει στα χειρόγραφά του,"ευρισκόμην εις Πάτρας ότε επληροφορήθην τα εν Καλάμαις...(το ξέσπασμα της επανάστασης στην Καλαμάτα) ειναι μια πραγματικότητα αδιάψευστη.
Ευτυχώς τα λένε οι ιδιοι οι δευτεραγωνιστές,τους οποίους εμείς ανακηρύξαμε ήρωες,ενώ βάλαμε στην άκρη τον Ανώνυμο τον Ελληνα της Ελληνικής Νομαρχίας,αν και τα χειρόγραφά του ήταν γνωστά από τις αρχές του 20αι.
Και ανήκει τιμή και δοξα στον μεγάλο Κ.θ.Δημαρά ο οποίος τα εξεδωσε για πρώτη φορά νομιζω το 1947,αλλιώς....

quartier libre είπε...

@
τι είστε εσείς !
φορητές εγκυκλοπαίδειες !

φτου, να μη σας βασκάνουν :)