Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2011

.
έφτιαξα πίτα με κίτρινη κολοκύθα !
.
κατόρθωμα ! - χτυπάω τα χέρια, σαν τα παιδάκια :)
.
ποτέ πριν δεν είχα ασχοληθεί με κίτρινη κολοκύθα...
α, όχι ! είχα !
.
μου άρεσε πάντα η κολοκύθα, που την χτύπησε η νουνά της Σταχτοπούτας και την έκανε άμαξα !
.
όμως τις προάλλες βρήκα στο μανάβη δυό μικρές κίτρινες κολοκύθες, τις ζήλεψα και τις πήρα, χωρίς να ξέρω τι ακριβώς θα τις κάνω...
με την μία, βάλθηκα λοιπόν να φτιάξω πίτα !
.
νομίζω ότι έγινε πολύ καλή, γι αυτό και λέω πώς την έκανα...
.

.
.
πρώτα καθάρισα απ' έξω την κολοκύθα.
η κολοκύθα δεν καθαρίζεται σαν την πατάτα...
είναι λίγο δύσκολη δουλειά, γιατί το κέλυφος είναι ξυλώδες και σκληρό.
το έκανα σιγά σιγά με υπομονή.
ΠΡΟΣΟΧΗ, μην κόψουμε το χέρι μας !
.

.
έπειτα, την έκοψα κατά μήκος στη μέση
.


.
και με ένα κουταλάκι έβγαλα τα σπόρια.
.

.
.
με τον τρίφτη την έτριψα όπως κάνουμε το καρότο,
την έβαλα με λίγο αλάτι στο τρυπητό και την πίεσα λίγο με το χέρι να φύγουν τα πολλά υγρά,
έπειτα την έβαλα σ' ένα μπωλ και την άφισα στην άκρη.
.

.
.
.

.
.
.
γιά να ανοίξω φύλλο,
έβαλα 3 γεμάτες κούπες αλεύρι, λίγο ξύδι, λίγο λάδι κι αλάτι, και νεράκι όσο χρειάστηκε.
.
το ζύμωσα και το χώρισα στα τρία, ένα μεγάλο φύλλο γιά κάτω, ένα μικρότερο γιά τη μέση κι ένα γιά από πάνω.
το φύλλο μην το φοβάστε, γίνεται εύκολα.
το μυστικό του γιά να μην κολλάει, είναι ότι όταν το ανοίγουμε να χρησιμοποιούμε αρκετό αλεύρι.

.
.
λάδωσα ένα ταψί κι έστρωσα το μεγάλο φύλλο (να εξέχει γύρω-γύρω)
.

.
.
.
στην τριμμένη κολοκύθα που είχα στην άκρη, έριξα αρκετούτσικο πιπέρι,
έτριψα μέσα ένα ξερό κρεμμύδι,
έτριψα επίσης 1/2 κιλό φέτα,
4 αυγά,
μισή χούφτα ρύζι ( κάποιοι βάζουν τραχανά - τραβάνε τα υγρά)
και λίγο λάδι.
τα ανακάτεψα καλά.

.
έστρωσα τη μισή γέμιση πάνω στο φύλλο.
.

.
.
άνοιξα το δεύτερο φύλλο, το μικρότερο και το βαλα στη μέση
.

.
.
από πάνω έστρωσα την υπόλοιπη γέμιση
.

.
.
άνοιξα και το τρίτο φύλλο και το έστρωσα πάνω.
.

.
.
τα φυλλαράκια που κρέμονταν γύρω-γύρω, τα στριφογύρισα με το χέρι μου, όπως φαίνεται στην εικόνα.
.
χάραξα τα κομμάτια (όχι ως κάτω...), το λάδωσα γερά, το ράντισα με το χέρι μου με νεράκι
και το έβαλα σε ζεσταμένο φούρνο, στο 200, γιά μιάμιση - δύο ώρες περίπου...
το τελευταίο μισάωρο κατέβασα την πίτα μία σχάρα στο φούρνο, γιά να στεγνώσει καλά το κάτω φύλλο.
.

et, voilà !
.

.
θαρρώ, έγινε πεντανόστιμη !
μην το φοβηθείτε ! μιά μέρα που θάχετε κίτρινη κολοκύθα, χρόνο, και κέφι, φτιάξτε το !
.
.
.
.
.

11 σχόλια:

ξωτικό είπε...

ωραίο !!!! άμα θέλεις δοκίμασε το ίδιο και με μέλι και καρύδια (δεν θα βάλεις βέβαια αλάτι στην κολοκύθα ,μπορείς να την βράσεις λίγο κομμένη σε κομματάκια .Θα με θυμηθείς !! νομίζω οτι της πάει καλύτερα ακόμα.Eπίσης δοκίμασε να ανοίξεις το φύλλο με νισεστέ !!
Καλημέρα χρυσοχέρα !!

Ααα και επίσης μπορείς σε μεγάλα κομμάτια να την τηγανίσεις .τα αφήνεις λίγο με αλάτι και μετά τα αλευρώνεις. μιάμι !!

quartier libre είπε...

@
μιλάς Εσύ, γιά ΧΡΥΣΑ ΧΕΡΙΑ, παιδούδα μου ;!
.........

εξαιρετικό το ταξίδι,
οι φωτό,
καθώς και η διάθεση μετάδοσής σου !


σε φιλώ :)

quartier libre είπε...

@
Ξωτικούλα,

έχω ακόμα μιά κίτρινη !
πώς δηλαδή, με μέλι και καρύδια ;
σαν μπακλαβά ;

το μέλι πώς να το βάλω ;
σε σιρόπι ή μέσα ;

πώς κόβεται η κολοκύθα κομματάκια;
είναι πολύ σκληρό υλικό...
πρώτη φορά το έκανα.


γιά τον νισεστέ, έχεις δίκιο.
κάθε που άνοιξα φύλλο με νισεστέ,
γίνονται θαύματα...
(απλά, τώρα δεν είχα...)

Ξωτικούλα,
είχα πολλά χρόνια να ασχοληθώ με μαγειρέματα...

σε ευχαριστώ !

:)

Emelia είπε...

Καλοφάγωτη η ονειρεμένη πιτούλα! Έχω κάνει παρόμοια χωρίς φύλλο... Όντως βάσανο ο καθαρισμός της κολοκύθας! Πάντα μυρωδάτες δημιουργίες....

quartier libre είπε...

@
κι εσύ, πάντα τέτοιες καλές παιδαγωγικές αναρτήσεις...

με προσγείωσες ξάφνου, στον φυσικό μου χώρο !

:)

genna είπε...

Μμμμμμμμ, καλή όρεξη!

δεν χρειάζετε να την καθαρίσεις, την κόβεις στα δυό και αφού βγάλεις τα σπόρια μ' ένα μεγάλο κουτάλι την ξύνεις, βγαίνει λεπτές φέτες...

γλυκιά την έφταχνε η μάνα μου...

και φύλλο, χρυσοχέρα!!!!!

:)))))))

quartier libre είπε...

@
30φυλλιά,

δεν χρειάζεται να την καθαρίσεις ; !
ο.κ.
πρώτη φορά ασχολήθηκα με κίτρινη...

την άλλη, θα την κάνω όπως λες...
ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΙΑ !

:)

ξωτικό είπε...

Την κόβεις στη μέση για πιο εύκολα πρώτα και σε μικρότερα κομμάτια μετά και την καθαρίζεις απο μέσα προς τα έξω (όπως το πεπόνι ας πούμε) .Το μέλι όπως είναι(αναλογίες ...χμ με το μάτι)το ανακατεύεις με την βρασμένη κολοκύθα (εντάξει σα νιανια θα είναι) και ρίχνεις και επιπλέον καρύδια ανακατεμένα ίσως και με λίγη ζάχαρη και κανέλλα και ανάμεσα στα φύλλα !!
(για τηγάνισμα τα κόβεις σαν πατάτες φούρνου περίπου λίγο παχύ το κομμάτι δηλαδή)

καλή επιτυχία !!!!
(Ξαναρώτα ό,τι θέλεις )

quartier libre είπε...

@
EYY - ΧΑΡΙΣΤΩ, ΞΩΤΙΚΟΥΛΑ :)

θα υππ - ακούσω :)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μπράβο, ευχαριστώ, θα τη φτιάξω, μιας και έχω κολοκύθα και ψάχνω συνταγή.
Με τη δική σου εντυπωσιάστηκα.
Καλή εβδομάδα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

quartier libre είπε...

@
τι να κάνω ;
έναν ολόκληρο μήνα μετά σε είδα...
τόφτιαξες άραγε ;

:)