Κυριακή, Φεβρουαρίου 13, 2011

.
Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ !
.
.

Από το κατατοπιστικό, αποκαλυπτικό βιβλίο :

«ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ»



της Naomi Klein
(συγγραφέας του NO LOGO)




.
-το ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ παράδειγμα της Ασίας !
σελ. 371, 372,373-
.
.
Δεν πουλήθηκαν μόνο ιδιωτικές ασιατικές εταιρείες σε ξένους. Όπως συνέβη και με τις προηγούμενες κρίσεις στη Λατινική Αμερική και στην Ανατολική Ευρώπη, η ασιατική κρίση υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να ξεπουλήσουν πολλές δημόσιες επιχειρήσεις προκειμένου να βρουν τα κεφάλαια που χρειάζονταν απεγνωσμένα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη.

................ ότι οι συμφωνίες «θα δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες». Η Ασία θα υποχρεωνόταν «να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις σε κομβικούς τομείς, στους οποίους συγκαταλέγονται η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι επικοινωνίες»



Η κρίση προκάλεσε ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων και οι πολυεθνικές εταιρείες επωφελήθηκαν. Η Bechtel εξασφάλισε ένα συμβόλαιο για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος ύδρευσης και του αποχετευτικού συστήματος στην ανατολική Μανίλα, αλλά και ένα συμβόλαιο για την κατασκευή διυλιστηρίου στο Σουλαβέσι της Ινδονησίας. Η Motorola απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της νοτιοκορεατικής Appeal Telecom. Ο ενεργειακός γίγαντας Sithe , που εδρεύει στη Νέα Υόρκη , απέσπασε ένα μεγάλο μερίδιο της Cogeneration, της δημόσιας εταιρείας φυσικού αερίου της Ταϋλάνδης. Το σύστημα ύδρευσης της Ινδονησίας διαμοιράστηκε ανάμεσα στη βρετανική Thames Water και στη γαλλική Lyonnaise des Eaux. Η καναδική Westcoast Energy εξασφάλισε συμβόλαιο για ένα τεραστίων διαστάσεων σχέδιο κατασκευής ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων στην Ινδονησία. Η British Telecom εξαγόρασε ένα μεγάλο μερίδιο των ταχυδρομικών υπηρεσιών της Μαλαισίας και της Νότιας Κορέας. Η Bell Canada πήρε ένα κομμάτι της νοτιοκορεατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Hansol.
.


.
.

Συνολικά οι πολυεθνικές εταιρείες πραγματοποίησαν 186 μείζονες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ινδονησία, στην Ταϋλάνδη, στη Νότια Κορέα και στις Φιλιππίνες, μέσα σε ένα διάστημα είκοσι μηνών.
Βλέποντας την πραγματοποίηση αυτών των μαζικών εκποιήσεων , ο οικονομολόγος του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ρόμπερτ Γουέϊντ και ο οικονομικός σύμβουλος Φρανκ Βενερόζο προέβλεψαν ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ «ενδέχεται να επιφέρει τη μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων από γηγενείς σε αλλοδαπούς ιδιοκτήτες που έχει συμβεί τα τελευταία πενήντα χρόνια σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη».
.
Παρόλο που το ΔΝΤ παραδέχεται κάποια σφάλματα στην αρχική του αντίδραση στην κρίση , ισχυρίζεται ότι διόρθωσε γρήγορα αυτά τα λάθη και ότι τα προγράμματα «σταθεροποίησης» υπήρξαν επιτυχή. Είναι αλήθεια ότι τελικά οι ασιατικές αγορές ηρέμησαν, αλλά με ένα τεράστιο και συνεχιζόμενο κόστος.
.
.

.
.
Η αλήθεια είναι ότι , μία δεκαετία μετά, η Ασία δεν έχει βγει ακόμα από την κρίση. Όταν 24 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους μέσα σε δύο έτη, η απόγνωση ριζώνει τόσο βαθειά, ώστε καμία κουλτούρα δεν μπορεί να την απορροφήσει εύκολα. Και εκφράζεται με διαφορετικές μορφές : από μια σημαντική άνοδο του θρησκευτικού εξτρεμισμού στην Ινδονησία και στην Ταϋλάνδη μέχρι την εκρηκτική αύξηση της παιδικής πορνείας.

Στην Ινδονησία, στη Μαλαισία και στη Νότια Κορέα τα ποσοστά απασχόλησης δεν έχουν φτάσει ακόμα στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από το 1997.

Και δεν είναι μόνο ότι δεν επέστρεψαν ποτέ στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι που τις έχασαν κατά τη διάρκεια της κρίσης . Οι απολύσεις συνεχίζονται , καθώς οι ξένοι νέοι ιδιοκτήτες απαιτούν οι επενδύσεις τους να αποφέρουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.
.
.

.
.

Αυτή είναι η ιστορία των πολιτικών που το ΔΝΤ αποκαλεί «προγράμματα σταθεροποίησης», λες και οι χώρες είναι πλοία που παραδέρνουν στους ωκεανούς των αγορών !
.
Τελικά σταθεροποιούνται, όμως η νέα ισορροπία επιτυγχάνεται με το ρίξιμο στη θάλασσα εκατομμυρίων ανθρώπων : εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων, φτωχών αγροτών, συνδικαλιστών. Το βρώμικο μυστικό της «σταθεροποίησης» είναι ότι μια μεγάλη πλειονότητα αυτών των ανθρώπων δεν ξανανεβαίνουν στο πλοίο. Καταλήγουν σε παραγκουπόλεις , όπου σήμερα ζουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ωθούνται στην πορνεία ή γίνονται λαθρομετανάστες.
.
.


.
.
Είναι οι απόκληροι, αυτοί που ο γερμανός ποιητής Ράϊνε Μαρία Ρίλκε είχε περιγράψει ως εκείνους «στους οποίους δεν ανήκει ούτε το παρελθόν ούτε το μέλλον».
.
.
.
.
.
.
.

19 σχόλια:

Roadartist είπε...

Όμορφα, σαν να βλέπω το μέλλον. Είναι ένας εφιάλτης, και δε θέλω να το ζήσω αυτό. Είναι προδοσία.

Το μέλλον μου δώσαν αντιπαροχή.
Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα. Ιδανική υπόκρουση και ιδανικότεροι στίχοι : http://www.youtube.com/watch?v=hQfUfJQR4Vk

quartier libre είπε...

@
θα το ζήσουμε, φαίνεται...
μα θα το ξεπεράσουμε, Road ...


ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΕΙ ΑΥΤΟ !
μα φυσικά αποφασίζουν γιά μας, χωρίς εμάς.

οι πολυεθνικές και τα διευθυντήρια
έχουν κάνει όλον τον κόσμο
άνω κάτω.

θα αλλάξει κάποια στιγμή αυτό.
έχει ζήσει πολλές κακές στιγμές η ανθρωπότητα.
σήμερα είναι αυτό.

θα περάσει όμως, παιδί μου.
θα δεις, κι αυτό το κακό
θα περάσει.

roadartist είπε...

Είχα γράψει μια μεγάλη απάντηση στα όσα λες μα χάθηκε. Μα καλύτερα. Δε ξέρω αν έχει και νόημα. Στο μυαλό μου κάποια πράγματα δεν κολλάνε καθόλου μεταξύ τους. Από τη μία θέλουμε όραμα, από την άλλη δεν το αφήνουμε όχι να ακουστεί, αλλά βήμα να κάνει. Πριν 1-2 χρόνια είχα ελπίδα πως κάτι θα αλλάξει, τώρα το να βλέπω πως ίσως μετά από 10-15χρ. θα επιστρέψουμε στο όπως είμαστε σήμερα, το λιγότερο απογοήτευση προκαλεί. Αλλά υπάρχουν και άλλα που πληγώνουν. Όπως η εύκολη αποδοχή, η νωχελικότητα, η αδιαφορία, ο ωχαδελφισμός, η αγένεια, η κοροιδία, τα ψέμματα, έλλειψη συμπείρωσης, εν τέλει: "ο σώζων εαυτόν σωθήτω". Σίγουρα κάποια στιγμή θα περάσει αυτό, το τι θα αφήσει πίσω του είναι θέμα.

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΑΠ' ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ;

ΕΔΩ, Ο ΓΑΠ/JEFFREY EXEI ANALABEI - ΚΙ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΚΚΟΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣ - ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΓΗΣ, ΔΛΔ. ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ! ΕΚΕΙ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΕΔΩ, ΛΟΓΩΝ ΕΕ ΑΥΤΥΤΟ ΕΠΕΒΛΗΘΗ!
ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ 24Ω ΤΟ 24ωρο! ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ, 8 ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ, ΑΚΟΜΗ ΔΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ! ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΝΟΜΟΥ!
Ο ΝΤΑΡΟΥΖ(ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΝΤ)ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙ ΜΙΑ 4ετια!
ΕΔΩ, ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΛΑΝΔΗ, Ν. ΚΟΡΕΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ Η ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ...
ΑΛΛΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΙ ΑΠΟ ΜΠΑΝΑΝΙΑ!
ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ, ΜΟΝΟ...

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ!

Χαρ. Αλβερτος είπε...

Ο,ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΡΟΟΥΝtΑΡΤΙΣΤ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ! ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ. ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑ Ο,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΗ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ!
ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΕΦΑΡΜΟΣΕΣ :)

quartier libre είπε...

@
Road,

"ο σώζων εαυτόν σωθείτω"
είναι θαρρώ ό, τι χειρότερο μπορεί αυτή την κρίσιμη στιγμή
να μας συμβεί...

όσο περνάει απ' το χέρι μας, να μη το αφίσουμε να συμβεί.

αν αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις εξελίξεις,
έγνοια μας τουλάχιστον
να παλεύουμε την κοινωνική συσπείρωση και συνοχή,
ενάντια στη διάλυση που μας επιβάλλεται.

τα λέμε... :)

quartier libre είπε...

@
ταξιδευτή,

κανένα καινούργιο σύστημα δεν έχω εφαρμόσει.

το παθαίνω κι εγώ πολλές φορές...
όταν γράφω πιά ένα σχόλιο, το αποθηκεύω πρώτα, κι έτσι, αν χαθεί, το έχω αποθηκευμένο και το ξαναστέλνω...

τα παράπονά σας στη google :)

ξωτικό είπε...

Eίδα ένα (δηλ 6) βίντεο με διαλέξεις της και είναι όντως ανατριχιαστικό.Στο κλείσιμό της όμως λέει κατι ελπιδοφόρο (και αυτό τόνισα κι εγώ στην Αρτιστούλα)πως τώρα πια δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν έτσι τα πράγματα γιατί είμαστε πιο ενημερωμένοι και υποψιασμένοι !!! Ας συμβάλλουμε λοιπόν όσο περισσότερο μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση....έρευνα και κριτική σκέψη.
Καλή δύναμη !!

quartier libre είπε...

@
"ο καθείς με τα όπλα του" !
(ωχ μάνα μου, άντε πάλι
στην επιστράτευση...)

εντάξει, αστειεύομαι :)


ο καθείς με τον εαυτό του,
με το περιβάλλον του,
με τους ανθρώπους που μπορεί να επικοινωνήσει και να επηρεάσει...

κόντρα στην κοινωνική απομόνωση !
να ανοίξουμε...

την ανεκτικότητα προς τον άλλο να καλλιεργήσουμε.
την κατανόηση να καλλιεργήσουμε.
την αντοχή.
την συμπάθεια.
να καλημερίζουμε τους ανθρώπους που συναντάμε.
να τους καληνυχτίζουμε.
υπάρχουν άνθρωποι που μιά καλημέρα είναι σπουδαία γι αυτούς, όσο κι αν μας φαίνεται μικρό και τιποτένιο.
τους κοινωνικούς δεσμούς να σφίξουμε.
οι δάσκαλοι να μη σταματάν.
οι καθηγητές να μη σταματάν.
οι άνθρωποι της τέχνης , του πνεύματος, να μη σταματάν.
οι ενημερωμένοι να ενημερώνουνε.
οι επιστήμονες έχουν μεγάλη ευθύνη στις δύσκολες εποχές.

να ξεκαβαλλικέψουμε όλοι τα στερεότυπά μας,
να ξεχάσουμε το "ωχ αδερφέ",
να βγούμε απ' τη βολή, την ξεκούραση και την ευκολία μας,
να κάνουμε εθελοντισμό
-να βοηθήσει όπου μπορεί ο καθείς-

όσο γίνεται, μην αφίνουμε τους ανθρώπους έρμαια στα νύχια του συστήματος.

ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΤΕΤΟΙΟ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

να μην περνάν οι απανθρωπιές και οι παλιανθρωπιές τους έτσι εύκολα πάνω στους νέους, στους άνεργους, στις γυναίκες, στους ηλικιωμένους, στις ευπαθείς ομάδες.

μπορούμε να τα κάνουμε αυτά.
σ' αυτά δεν μπορούν να μας ελέγξουν.
μήτε να μας σταματήσουν.

αυτοί τη δουλειά τους,
κι εμείς τη δική μας δουλειά.


δίκιο έχεις ξωτικούλι,
να φέρουμε την ελπίδα πάνω μας,
μέσα μας,
γύρω μας.

:)

Coco είπε...

δεν πειράζει. αρκεί που μυρίσαμε τα ρόδα

quartier libre είπε...

@
σε φιλώ και να προσέχεις τον εαυτό σου :)

ξωτικό είπε...

να ξεκαβαλλικέψουμε όλοι τα στερεότυπά μας,
να ξεχάσουμε το "ωχ αδερφέ",
να βγούμε απ' τη βολή, την ξεκούραση και την ευκολία μας,
να κάνουμε εθελοντισμό
-να βοηθήσει όπου μπορεί ο καθείς-

Aυτό !!! όπως το είπες !!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ !!!!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Αυτά είναι εκείνα "που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα.."
Το ερώτημα είναι ΩΣ ΠΟΤΕ αυτή η Ανοχή;;;
Που είναι το ανθρώπινο Πρόσωπο;;
Πείτε με ρομαντική αλλά επιμένω να Πιστεύω στο ανθρώπινο Πρόσωπο!

quartier libre είπε...

@
πόσο πολύ σας ευχαριστώ
που με κατανοήσατε
και γράψατε εδωδά !



ναι ξωτικούλα,
αυτά τα πιστεύω.

έχεις διαβάσει
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ
της Π. Δέλτα ;

αφ' ενός
πρέπει επιτέλους
να φτιαχτεί ένα κράτος
εκ του μηδενός...

να κόψουν το λαιμό τους οι πολιτικοί,
να πάρουν επιτέλους κάποτε σοβαρά
τις ευθύνες τους,
κι απ' το μπορντέλο
να φτιάξουν κράτος...

άσε που τα μπορντέλα,
υποθέτω
οργανωμένα καλύτερα θα είναι...


κι εμείς οι απλοί πολίτες
να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την κοινωνία.
να βγούμε μπρος !
έχουμε δύναμη.
όχι το υστέρημα μας,
μα τον εαυτό μας να δώσουμε στην υπόθεση της κοινωνίας.
μπροστάρηδες, όσοι μπορούμε...
κεντρομόλες δυνάμεις να γίνουμε...


δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι
να δέσει σιγά σιγά
ξανά ο διαλυμένος συνδετικός ιστός...

μα πότε τα πράγματα ήσαν εύκολα ; !

quartier libre είπε...

@
αχ "βασίλισσα",

και τι πειράζει δηλαδή
αν σε πούμε ρομαντική ; !

αναίσθητα γαϊδούρια πρέπει νά είμαστε ;!

εμένα να με λέτε ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ.
καθόλου δε με πειράζει, τουναντίον...
μαγκιά μας να είμαστε ρομαντικοί,
ρεαλιστές συγχρόνως,
ακτιβιστές συγχρόνως
και μάγκικα καθάρματα με όσα ξετσίπωτα, συμφεροντολόγικα καθάρματα το αξίζουν.


ρομαντικός δε σημαίνει μαλάκας,
μα άνθρωπος με αρχές και ιδέες
κι ένα όραμα,
με μιάν ΑΠΟΨΗ,
που μακάρι να ήσαν όλοι έτσι...

μονάχα τέτοιοι, "βασίλισσα",
πιστεύουν όπως εσύ
ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
και μόνο τέτοιοι μπορούν να λειτουργήσουν όπως εσύ,
με ακτιβισμό
και φιλ ανθρωπιά !


σας φιλώ.

να μου είστε καλά !

ξωτικό είπε...

!!!!!!!!!!!!!

Εε τώρα ανατρίχιασα......
πριν μια εβδομάδα αγόρασα απο έναν πλανόδιο πάγκο με παλιά βιβλία το παραμύθι χωρίς όνομα ,πρώτα γιατί ήθελα οπωσδήποτε κάτι να πάρω απο εκεί (και όλα τα άλλα τα είχα ενώ αυτό κάπου δανείστηκε και χάθηκε)και για να το ξαναδιαβάσω με την κόρη μου .....



Ευτυχώς τώρα το ξέρουμε οτι δεν είναι εύκολα....
χάσαμε μια δυό γεννιές νομίζοντας πως είναι εύκολα.

quartier libre είπε...

@
οι γονείς μας παιδάκια,έζησαν πόλεμο.

εμείς, χούντα.

ετούτο δω σήμερα
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
είναι το άλλο πρόσωπο του φασισμού,
το καμουφλαρισμένο
και άρα πιό επικίνδυνο...
ΞΩΤΙΚΟΥΛΑ, κοίτα αν θες εδώ :


http://bougepas.blogspot.com/2008_01_01_archive.html
Δευτέρα, Ιανουάριος 28, 2008

Το αυγό του φιδιού
και
Η σιωπή των αμνών !

ΤΟ ΘΗΡΙΟ

ξωτικό είπε...

Συμφωνώ απολύτως !!
ο εκαμαυλισμός της ευμάρειας έκανε ζημειά ...πολέμου.Ας ξεσκονίσουμε τα καθημερινά μας βήματα ένα ένα .
Καληνύχτα.....

quartier libre είπε...

@
"ο εκαμαυλισμός της ευμάρειας έκανε ζημιά ...πολέμου"

τρομερά το διετύπωσες !
αυτό ακριβώς...

καλή καλή νύχτα :)